Харків’ян закликають економити електроенергію. Причина – у тому, що без Запорізької АЕС, яка тимчасово знаходиться під контролем РФ, енергосистема України в зимовий період працюватиме з максимальним навантаженням. У зв’язку з цим уряд звернувся до кожного з українців із закликом «зробити свій внесок в енергетичну стійкість держави».

Зокрема, мешканцям Харкова пропонується максимально змістити побутове та промислове споживання електроенергії на нічні години – тобто, наприклад, запускати пральні чи посудомийні машини вночі. Дуже важливо також вчасно оплачувати комунальні послуги.

Інші способи, що дозволять економити електроенергію:

  • використовуйте енергозберігаючі лампочки;
  • не використовуйте зайві предмети декору – гірлянди, електрокаміни тощо;
  • візьміть за правило вимикати світло, якщо ви виходите з приміщення;
  • не кип’ятіть цілий чайник, якщо вам потрібна одна чашка чаю;
  • співвідносите розмір посуду та конфорки; готуйте із закритими кришками
  • намагайтесь не прати на максимальній температурі;
  • не залишайте техніку в режимі сну, не залишайте зарядки в розетках;
  • в інтер’єрі використовуйте світлі відтінки шпалер, меблів та якомога більше дзеркал.

Влада Харкова неодноразово наголошувала, що на місто очікує найскладніший опалювальний сезон за всю історію, який росіяни намагатимуться зірвати. Понад півроку війни та майже щоденних обстрілів частково зруйнували систему теплопостачання. У деякі будинки подати опалення взагалі неможливо.

Незважаючи на майже повну деокупацію області завдяки ЗСУ, загроза ракетних ударів по Харкову – зберігається. Особливу небезпеку мають удари по об’єктам критичної інфраструктури та ТЕЦ, оскільки вони призводять до знеструмлення міста. На початку вересня ракетний удар по ТЕЦ залишив частину Харкова без світла та води на багато годин.

У зв’язку із цим харків’яни активно самостійно готуються до зими. Попитом користуються дрова, електроковдри, обігрівачі,  буржуйки, каремати та спальники. Мешканцям Харківської області обіцяють безкоштовні дрова.