Відключення світла на кілька годин у Харкові, як і по всій Україні, може тривати до весни. Про це повідомляють енергетики. Все залежатиме від того, чи вороги продовжать обстрілювати об'єкти енергосистеми.

"Енергосистема України побудована за принципом резервування та дублювання на іншу. Всі великі міста та енерговузли мають додаткові лінії поставок. І якщо відбувається аварійна ситуація на одній лінії - відбувається автоматичне перемикання на іншу", - розповів KHARKIV Today голова ради Української асоціації поновлюваної енергетики Станіслав. Ігнатьєв.

Коли місяць тому росіяни вдарили ТЕЦ-5, Харківська область була запитана по резервних лініях. 10 жовтня, після наймасовішого удару по Україні з 24 лютого, ситуація виявилася складнішою - ворог вивів з ладу одразу кілька підстанцій. Колапсу вдалося уникнути завдяки "віяловим відключенням", але йдеться не про відключення світла за графіком.

"Коли 10 жовтня було пошкоджено великі підстанції, увімкнувся автоматичний захист на інших, і вони відключилися від загальної мережі. Ось це дійсно називається віяловим відключенням, коли підстанції вимикаються, щоб не виникло ефекту доміно, і вони не виходили з ладу одна за одною", - пояснив Станіслав Ігнатьєв.

Таким чином більшість підстанцій в Україні вціліли навіть під час масштабної ракетної атаки і дозволили дати світло майже всім споживачам, поки основні лінії ремонтують. Але руйнувань енергетичної інфраструктури в області дуже багато, тож електрику доведеться заощаджувати.

"Питання в тому, що дуже багато наших інфраструктурних об'єктів пошкоджено, і пропускна спроможність мереж нижча. Справа не в тому, що електроенергії не вистачає, річ у тому, що багато хто її підключив по резервних лініях, але вони не можуть пропускати такі обсяги", - розповів KHARKIV Today представник "Харківобленерго" Володимир Скічко.

На думку енергетиків, вечори без електроприладів і навіть при світлі свічок та ліхтариків, можливо, будуть до весни. Взимку витрати електроенергії зростають, а виробництво цього року поменшало, адже Україна тимчасово втратила свою потужну атомну станцію.

"І не всі змогли підготуватися до "нових" реалій. Насамперед мова йде про державні ТЕС, які вчасно не провели ремонт обладнання, їх блоки зараз "вилітають" найчастіше. У результаті на державній генерації сумарно працює не більше 3 з 13" доступних блоків. Не в "обоймі" і всі атомні енергоблоки", - повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Щодо газу, то, за словами Станіслава Ігнатьєва, якщо теплокомуненерго може знизити температуру в приміщеннях до 16 градусів, щоб пройти опалювальний сезон, то приватний сектор важко регулювати.

"Якщо в людини є гроші, то вона включає опалення так, як їй це комфортно. Це може призвести до того, що в лютому ми взагалі можемо втратити газ. Саме для цього вводяться регулярні за графіком відключення електроенергії. Так споживачі — хоч-не-хоч — змушені будуть економити, а газу на ТЕЦ вистачить для того, щоб пройти опалювальний сезон", - сказав він.

Водночас, мер Харкова Ігор Терехов заявив, що на даний момент щоденних відключень світла в місті не планується, оскільки система зараз справляється з навантаженнями.