У Харківській області з початку війни зникли 44 дитини. Про це повідомив начальник відділу головного слідчого управління Нацполіції Ігор Калантай у відповіді на запит журналістів "Суспільного".

Правоохоронці розслідують зникнення 287 громадян мешканців Харківської області, серед них:

  • 222 чоловіки;
  • 21 жінка;
  • 44 дитини.

Крім того, з початку вторгнення на Харківщині безвісти зник 61 військовий. Під час окупації Харківської області росіяни вивозили українських дітей на територію РФ, нібито "на оздоровлення до таборів". За інформацією уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубинця, росіяни депортували понад 13,6 тис. українських дітей – це цифри по всій Україні, не лише по Харківській області.

Про те, що процес повернення дітей із РФ додому в Україну - непростий і займає багато часу, розповідав губернатор Олег Синєгубов. Складність тут у тому, що, встановивши місцезнаходження дітей на території країни-агресора, забирати їх звідти потрібно особисто: хтось має туди поїхати.

Нещодавно на Харківщині запрацювало регіональне представництво Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Головним завданням нового представництва є допомога сім'ям та близьким захисників та захисниць України, які потрапили в полон або зникли безвісти. Регіональний центр поширює свою діяльність на Харківську, Полтавську, Луганську, Донецьку, Запорізьку та Дніпропетровську області. Установа працюватиме за принципом "єдиного вікна". Звернутись до Консультаційного центру Східного регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими можна за телефоном 0 800 300 176 або на e-mail: koord.center.kharkiv@gmail.com.