Росіяни беруть у полон жителів прикордонної Вовчанської громади. Прокуратура почала розслідування.

За даними слідства, у Вовчанській громаді російські війська з 11 травня насильно утримують людей у підвалі. Деяким із них 13 травня вдалося втекти і дістатися до волонтерів. Зараз люди перебувають у безпеці.

Один із постраждалих повідомив, що їх могли розстріляти. Жінка, яка врятувалася, розповіла, що мирних жителів змушували надавати російським військовим медичну допомогу.

Такі дії військових РФ є прямим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни, підписаної в Женеві 1949 року. Учасниками цієї Конвенції є Україна і РФ. Розслідування ведуть за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Російські війська почали наступ на півночі Харківської області 10 травня. Основні напрямки атак - на Вовчанськ і на Липці.

Голова міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі вчора ввечері повідомляв, що всі вулиці Вовчанська контролюються ЗСУ, російських солдатів у місті немає. Але місто постійно обстрілюють. Вовчанськ фактично зруйнований, людей у місті майже не залишилося

Триває евакуація жителів прикордоння, де ситуація загострилася. Загалом за три доби з 10 травня евакуювали близько 6 тис. осіб.