У кримінальній справі, у зв'язку з якою вчора, 7 липня, проводилися обшуки в будинку на вул. Сумській, 88 у Харкові, немає нічого політичного, а співробітники міліції керувалися виключно законом. Про це сказано в офіційній заяві облуправління міліції.

За інформацією правоохоронців, у провадженні обласного слідчого управління знаходиться кримінальна справа, яка була порушена за фактом шахрайського заволодіння невстановленими особами земельною ділянкою площею близько 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району Харківської області.

Слідством встановлено, що з лютого до квітня 2008 р. невстановлені особи, намагаючись умисно, шляхом обману заволодіти земельною ділянкою, яка перебувала в оренді одного з приватних підприємств, здійснили численні незаконні оборудки.

Оскільки всі підприємства, на чию користь пізніше були передані зазначені земельні ділянки, зареєстровані за адресою вул. Сумська, 88, слідчо-оперативна група на підставі постанови Київського райсуду Харкова від 5 липня провела обшук у приміщеннях приватних підприємств, посадові особи яких можуть бути причетні до незаконних операцій із землею. Ці слідчі дії проводилися з дотриманням вимог законодавства, громадський порядок не порушувався, підкреслено в заяві міліції.

Досудове слідство у даній кримінальній справі триває.

Довідка "SQ". Уранці 7 липня в будівлі на вул. Сумській, 88 міліція і прокуратура почала обшук приміщень. За цією адресою працюють відділення АКБ "Базис", АТ "Інвестор" та низка інших структур, пов'язаних з головою Харківської облорганізації партії "Батьківщина" Арсеном Аваковим. За даними міліції, слідчі дії проводилися в рамках розслідування кримінальної справи за фактами порушення земельного законодавства посадовими особами декількох комерційних структур.

1 липня на перехресті проспектів Леніна і Правди в Харкові невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю в автомобіль "Subaru", в якому перебували водій і депутат Харківської міськради Анатолій Родзинський (фракція партії "Сильна Україна").

Як повідомила "SQ" помічник депутата Тетяна Острогляд, причиною замаху на життя А. Родзинського могла бути справа про виділення 700 га землі, яку А.Родзинський вів у суді. За її словами, останнім часом А.Родзинський захищав інтереси дев'яти спільнот городників у Харківському окружному адміністративному суді. До цих спільнот входять близько 30 тис. осіб, які в Харківському районі обробляли земельні ділянки загальною площею близько 700 га. За її словами, люди, роками обробляли свої ділянки в кілька соток, дізналися, що земля вже їм не належить: Харківська райдержадміністрація своїм рішенням передала її у власність 300 інших людей.