Протеїновий батончик - зручний та практичний продукт, який легко зберігати у сумці. Але чи справді протеїнові батончики без цукру допомагають схуднути? Чим вони відрізняються від мюслі - плюси та мінуси. Все про те, як приготувати найкращий протеїновий батончик у домашніх умовах.

Протеїнові батончики - що це?

Протеїнові батончики - це продукт харчування, виготовлений на основі спортивного протеїну або сироваткового білка. За формою (часто і до смаку) вони нагадують звичайні шоколадні батончики, а ключовою відмінністю є відсутність у складі додаткового цукру.

Досить часто протеїнові батончики рекламуються як засіб для схуднення, що підкреслює інформацію щодо користі продукту. Незважаючи на те, що безвуглеводна та білкова дієти дійсно допомагають схуднути, сам по собі батончик також може призвести до зниження ваги.

На жаль, до складу протеїнових батончиків можуть входити інгредієнти, що погіршують роботу обміну речовин і ускладнюють схуднення - в першу чергу:

  • сироп фруктози;
  • трансжири.

Саме тому перед покупкою батончика важливо вивчати склад інгредієнтів.

Склад протеїнових батончиків

До складу протеїнового батончика зазвичай входить:

  1. Перероблений молочний білок.
  2. Фруктозний сироп (він забезпечує як тривалий термін зберігання продукту, так і «приємну» повітряну текстуру).
  3. Імітація шоколаду (суміш какао-масло з цукром), а також стабілізатори та ароматизатори.

При цьому основне завдання цукрового сиропу у складі протеїнового батончика - склеювання інгредієнтів та надання батончику стабільної структури. Крім цукру, як стабілізатор може виступати гідролізат колагену (оброблений кислотою або ферментами желатин).

Проблема якості інгредієнтів

Оскільки протеїнові батончики позиціонуються як продукт, що не вимагає спеціальних умов зберігання (наприклад, холодильника), це не дозволяє використовувати справжній шоколад як глазур — він банально розплавиться.

Найбільш популярною рослинною олією для виготовлення «шоколадного» покриття протеїнових батончиків є гідролізована пальмова олія. Воно дешеве, несмачне і залишається твердим за кімнатної температури. Головний мінус подібної олії – можливий вміст трансжирів.

Протеїнові батончики без цукру

У випадку, якщо виробник спортивного харчування вирішив привернути увагу споживача фразою «протеїновий батончик без цукру», у складі з'являються не лише додаткові стабілізатори структури, але й підсолоджувачі, цукрозамінники та ароматизатори.

Текстура батончика стає менш повітряною, а смак значно більш плоским і синтетичним. Цікаво й те, що досить часто виробники замінюють цукор на якийсь інший простий вуглевод, невідомий масовому споживачеві (наприклад, мальтодекстрин).

Незважаючи на те, що організм реагує на мальтодекстрин практично так само, як і на цукор, ця речовина безпосередньо не є цукром. На жаль, цей прийом є цілком законним. Однак подібні протеїнові батончики протипоказані за бажання схуднути.

Можливі протипоказання, проконсультуйтеся з фахівцем