З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я.

За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання. За аналогічний період минулого року було зареєстровано лише 27 випадків.

95,9% усіх захворілих - діти. Більшість із них - діти дошкільного та раннього шкільного віку.

У ЦГЗ зазначають, що причина зростання захворюваності - велика кількість нещеплених дітей.

"На жаль, як серед батьків, так і серед частини медичних працівників досі існують упередження щодо вакцинації проти кашлюку немовлят, що наражає здоров'я та життя дітей без перебільшення на смертельну небезпеку", - йдеться в повідомленні медиків.

Кашлюк найбільш небезпечний для дітей перших років життя, а особливо - перших місяців життя. Саме в цьому віці реєструється найбільша кількість смертей від кашлюку. На початку ХХ століття 8 із 10 дітей не доживали до 2 років, із них - 1-2 дітей помирали через кашлюк. Сучасний календар щеплень і був побудований таким чином, щоб якомога раніше надати захист дитині від тяжкого перебігу кашлюку.

Випадки смерті немовлят від кашлюку були зафіксовані в Україні 2023 року: загинула 2-місячна дитина на Волині та 3-місячна в Рівненській області.

Вакцинація немовлят проти кашлюку входить до Національної програми імунізації та забезпечується коштом держави. Щеплення проводять у 2, 4, 6 і 18 місяців комплексними вакцинами, що захищають також проти інших інфекційних хвороб. Побічні реакції - підвищення температури тіла, болі та почервоніння в місці введення вакцини. Але медики стверджують, що це є варіантом норми.

Відкладаючи вакцинацію або відмовляючись від неї через необґрунтовані страхи перед реакцією на щеплення, батьки наражають немовлят на небезпеку тяжкого перебігу кашлюку і навіть смерті.

Якщо дитина не отримала щеплення проти кашлюку або пропустила одне з них, слід негайно звернутися до сімейного лікаря або педіатра і відновити вакцинацію.