92-га окрема штурмова бригада ім. кошового отамана Івана Сірка, яка визволяла Харківську область, 30 жовтня відзначила 23-тю річницю з дня свого створення.

Бригада була створена 2000 року на базі 6-ї дивізії Нацгвардії України. Названа на честь Івана Сірка - кошового отамана Запорізької Січі в XVII столітті.

У 2014 році брала участь в АТО на Донбасі. З початком російського вторгнення бійці бригади обороняли Харків, зайнявши позиції вздовж кільцевої дороги. Навесні 2022 року разом з іншими підрозділами визволили Малу Рогань, Циркуни, Безруки, Руську Лозову, Кутузівку, Старий Салтів, Черкаські та Руські Тишки та інші населені пункти області.

У вересні 2022-го брали участь у визволенні Балаклії та Куп'янська.

Голова ХОВА Олег Синєгубов розповів, що заслуги 92-ї ОШБр відзначив президент України Володимир Зеленський, вручивши бійцям нагороду "За мужність і відвагу".

"Ви не просто послідовники славних козаків, а краще уособлення борців за Батьківщину. Пишаюся та захоплююсь кожним із вас! Дякую за надзусилля та сміливість! Наші діти, онуки мають жити у незалежній державі – за це ми б’ємося. З болем та сумом згадуємо всіх, хто поліг за рідну країну. Пам'ятаємо… Честь та слава воїнам 92-ої! Боремось! Слава Україні!", - поздоровив бригаду її командир, полковник Павло Федосенко.