В окупованій Борівській громаді нищать українські підручники. Про це повідомили у Борівській селищній раді.

"Під керівництвом окупаційних властей на Борівщині триває підготовка сфери освіти до нового навчального року. У школах знищується українська державна символіка та українські підручники. Педагоги, які погодилися на співпрацю з окупантами і планують працювати в окупації за російськими програмами та підручниками. українських навчальних закладів", - йдеться у повідомленні.

При цьому кількість учнів, які хочуть продовжувати навчання в українських школах громади дистанційно, зростає щодня. Батьки, які тут залишилися, також хочуть, щоб діти навчалися саме в українських школах. Через відсутність на окупованих територіях мобільного зв'язку та інтернету дистанційно вчитися діти не зможуть, тому для них передбачено сімейну форму навчання. Сімейна (домашня) форма здобуття освіти – це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками. Навчаючись вдома та періодично виходячи на зв'язок, учні отримуватимуть теми для вивчення та завдання для виконання, а потім відбуватимуться оцінювання.

За інформацією селищної ради, громадою керує сепаратист Сергій Агарков, якому допомагають місцеві колаборанти та російські військові. Він продовжує об'їзд сіл Борівщини, де проводить зустрічі із населенням.

У Борівській громаді продовжується збирання врожаю, але через мінування полів працювати можуть не всі не всі сільськогосподарські підприємства. Крім того, 500 га зерна знищені пожежею поблизу сіл Піски-Радьківські та Вища Солона.

"Також є проблеми з відсутністю техніки, запчастин, паливно-мастильних матеріалів тощо... Натомість цьогорічна врожайність досить висока, у деяких господарствах вона становить близько 50-60 ц/га. Зібране зерно зберігається на складах і струмах підприємств ", - розповіли у селищній раді.

Нагадаємо, на Харківщині чиновник в обмін на посаду став співпрацювати з окупантами. За інформацією СБУ, повідомлено про підозру у колабораційній діяльності начальника відділу освіти Куп'янської міськради.

Так, з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України чоловік добровільно перейшов на бік ворога та погодився зайняти псевдопосаду "начальника відділу освіти у тимчасовій цивільній адміністрації Куп'янського району Харківської області". Колаборант активно виконував організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарські функції у незаконно створеному окупаційною владою органі на тимчасово окупованій території Куп'янського району.

Слідчі СБУ кваліфікували дії колаборанта за ч. 5 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України. Тепер йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.