Бізнес у Харкові почав відновлюватися, компанії навчаються працювати в умовах відключення світла, а ті, хто виїхав, повертатимуться. Про це "Українському радіо Харків" розповів президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

За його словами, цей рік був найжахливішим для бізнесу та економіки регіону загалом. Частина людей втратила бізнес, хтось перевіз потужності частково чи повністю з Харкова та області, а хтось зовсім виїхав за кордон.

Найкомфортніше зараз почуваються бізнеси, які займаються торгівлею, їм простіше перебудуватися, особливо ті, хто займається продуктами або їх переробкою.

Останні 2-3 місяці непогано йдуть справи у сфери послуг: харків'яни, що повернулися, пішли в перукарні, салони краси й барбершопи.

Органи контролю також розпочали активну роботу. На початку повномасштабного вторгнення РФ податкова перебувала у столиці, у Харкові жодних перевірок не було. Нині ж податківці повідомляють про порушення термінів подання або сплати податків.

Як у Харкові працює бізнес з урахуванням віялових та аварійних відключень світла

Деякі підприємства, які виїхали, вже думають про повернення, бо у них тут клієнти. Люди повертаються, замовлення зростають - їх більше, ніж у Львові, за словами одного із підприємців. Вже багато хто міг себе забезпечити альтернативними джерелами енергії, це зробили, купивши генератори та зарядні станції.

Складність - у підвищенні ціни на електроенергію для бізнесу. Це призведе до подорожчання товарів та послуг. Підприємці піднімуть ціни, це відчують кінцеві споживачі. На вартість будь-якої продукції вплине курс валют, і ціни на пальне. Тож очікується стрибок цін на 5-7% з огляду на індекс інфляції.

Нагадаємо, з 1 січня нового року уряд планує підвищити ціну електроенергії для бізнесу. Зросте і вартість диспетчерських послуг. Загалом подорожчання становитиме 107% по відношенню до нинішніх показників.

Який бізнес активно розвиватиметься

На думку експерта, торгівля у перспективі у Харкові залишиться. Буде серйозний акцент у сфері мілітарі-тек - виготовлення високотехнологічного обладнання чи безпілотників для ЗСУ, окремі підприємці цим уже займаються.

Послуги повернуться, а ось підприємницькі послуги в освіті переживатимуть не найкращі часи. Матимуть попит:

  • IT;
  • будівельна галузь;
  • виробництво будматеріалів;
  • сервіс будівельної техніки.

Є гарна перспектива розвивати інноваційні технології розмінування, які будуть використовуватися по всьому світу.

На початку грудня у Департаменті адміністративних послуг та споживчого ринку Харківської міськради розповіли, що незважаючи на війну, городяни масово реєструють бізнес. Так, з березня по жовтень цього року 5169 фізосіб-підприємців вирішили розпочати власну справу та офіційно зареєстрували бізнес.