Харків'янина мало не вбила риба. Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, у 39-річного чоловіка знайшли ботулізм.

Ботулізм є важким захворюванням із високим рівнем летальності. У хворого уражається нервова система, переважно довгастий та спинний мозок. Збудник ботулізму живе у грунті, мулі водойм, а організм людини найчастіше потрапляє разом із їжею.

За статистикою найбільш небезпечними у контексті ботулізму є такі продукти:

в'ялена, копчена, солона чи консервована риба;
м'ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва;
копчене м'ясо.
Встановлено, що саме в'ялену рибу безтурботний городянин придбав 26 вересня на дрібній торговій точці. Нещасливим для покупця став в'ялений синець із породи коропових. Підступність ботулізму полягає в тому, що заражені продукти за смаком чи кольором не відрізняються від якісних. Справа в тому, що ботулотоксин, один із найсильніших у природі отрут, - не змінює ні смаку, ні запаху, ні виду їжі. Єдиною візуальною ознакою є "бомбаж" банок, але у випадку з в'яленою рибою подібний індикатор якості не діє.

Покупець, який нічого не підозрює, вжив заражену їжу. Перші симптоми захворювання – загальна слабкість, сильний головний біль, нудота, блювання, порушення зору – у постраждалого з'явилися через добу після вживання риби. Хворий у тяжкому стані був доставлений до клінічної лікарні №2. Пацієнту запровадили протиботулінічну сироватку.

На торгову точку, де продавали смертельно небезпечну рибу, чекає перевірка Держпродспоживслужби.

2022 року це другий випадок ботулізму в Харківській області. Торік у регіоні від ботулізму постраждали чотири особи. Загалом по Україні 2021-го захворіло 98 людей, десять із них померли. Загалом захворювання хоч і вкрай рідкісне, але й украй неприємне. Як показує статистика, кожен десятий хворий гине.

Фахівці в черговий раз пропонують дотримуватися елементарних правил обережності:

у жодному разі не вживайте консервовані продукти зі здутих банок (такі продукти потрібно негайно утилізувати);
не купуйте рибу (ні в'ялену, ні копчену, ні солону), консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та на стихійних ринках;
не вживайте продукти, якщо ви сумніваєтеся у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали, транспортували належним чином.