Харківська обладміністрація спростовує звинувачення в приховуванні гуманітарки. Днями в пабліках з'явилася інформація про те, що ХОВА на невідомих підставах нібито зберігає продукти - зокрема, вершкове масло - на складах ТОВ "Хладпром".

Як аргументацію до посту було додано лист нібито від слідчого СБУ, датований 5 червня 2023 року. У документі слідчий каже, що згідно з актом приймання-передачі в травні ХОВА передала це масло чотирьом установам - Зміївському геріатричному пансіонату, Хорошівському геріатричному пансіонату, Панютинському психоневрологічному інтернату та Богодухівському дитячому будинку-інтернату. Тому слідчий просить ХОВА надати пояснення.

Ось що відповіли в обладміністрації:

"Масло як гуманітарна допомога офіційно перебуває на зберіганні в складських приміщеннях ТОВ "Хладпром" з метою збереження продукції в належній якості. Адже не всі громади, особливо прифронтові, мають можливість зберігати продукти харчування у великих кількостях".

Щодо листа від СБУ, у ХОВА зазначили, що тимчасова слідча комісія, яка працювала на Харківщині півроку, порушень щодо видачі та зберігання олії не виявила. Крім того, ТСК відзначила роботу ХОВА в цьому напрямку як "високоорганізовану та прозору". Інформація про це є в листі Верховної Ради про результати роботи комісії.

Відомо, що у квітні цього року у керівництва апарату ХОВА, одного з віце-губернаторів і в деяких структурних підрозділах провело обшуки Національне антикорупційне бюро. Подробиці обшуків тоді не повідомляли, але, за даними деяких ЗМІ, йшлося саме про справу про гуманітарну допомогу.