У Харківському апеляційному суді не вистачає 47 суддів. У вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) повідомили, що в цьому суді працює 13 осіб, у той час як штатних позицій - 60.

“Станом на 20 грудня 2023 року у Харківському апеляційному суді склалася критична ситуація, пов’язана із тривалим незаповненням більшості вакансій суддів”, - зазначила голова суду Олена Грошева.

Із 15 грудня 2023 року ВККС розпочала відкритий конкурс на посади суддів. По Харківський області на конкурсних засадах будуть відібрані 47 суддів до апеляційного суду загальної юрисдикції, 4 судді – до Східного апеляційного господарського суду,  9 суддів – до другого апеляційного адміністративного суду. Загалом буде закрито 60 вакансій.

До 31 грудня кандидати мають подати заяви, анкети та документи, передбачені умовами конкурсу.

Критична ситуація із суддівськими кадрами склалась по всій країні. Всього у системі апеляційних судів України на сьогодні бракує більш ніж половини суддів - 56%: із 1350 посад суддів в апеляційних судах 700 є вакантними.

У найбільшому у країні Київському апеляційному суді 145 посад за штатом, але 70 з них - вакантні. У Сумському апеляційному суді працює лише 4 судді - по два в кожній палаті (кримінальній і цивільній). Але кожну справу має розглядати колегія з трьох суддів. Отже, фактично, робота суду - під загрозою.

По всій країні на конкурсі необхідно відібрати 550 суддів для апеляційних судів.

Кожен кандидат буде проходити ретельну антикорупційну перевірку. На етапі співбесід у відборі беруть участь представники Громадської ради доброчесності (ГРД). Це орган, який перевіряє суддів та кандидатів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики.

Також розробляються тисячі тестових завдань, які будуть перевірятися автоматизовано, без людського фактора. Створюють велику кількість практичних завдань.