12 прикордонних населених пунктів у Вільхуватській громаді залишаються знеструмленими. Але частина людей виїжджати звідти не бажає. Про це повідомив начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал, пише “Суспільне”.

Вільхуватську громаду російські війська окупували на початку повномасштабного вторгнення. Звільнили її під час Харківського контрнаступу восени 2022 року. До війни у громаді мешкли 6 тис. людей, зараз залишилось 2,7 тис. В основному це люди похилого віку.

Підстанція, від якої живляться прикордонні території, зараз пошкоджена. 

“Це дуже близько до кордону, енергетики туди не їдуть. На жаль, до кінця війни там не буде світла. На всі ці населені пункти залишаються близько 200 людей. Частина людей виїхала, але ми зібрали 156 заяв-відмов від евакуації. Туди щотижня передають гуманітарну допомогу, продукти”, - розказав Шаповал.

Проблеми зі світлом існують і в інших громадах області. У Міненерго заявили, що на ранок 28 грудні через бойові дії у регіоні не мають світла 15 975 абонентів.

У Вільхуватській громаді також є проблеми з газом. Газифіковане лише селище Приколотне, де 300 родин мають газове опалення. Інші опалюються дровами. 

У громаді 691 родина належить до вразливих категорій населення. Міжнародний комітет Червоного Хреста надасть фінансову допомогу 550 родинам, щоб вони могли придбати дрова. У січні 2024 року ці люди отримають таку компенсацію. Мешканцям 141 будинка Харківський координаційний гуманітарний центр до кінця грудня надасть паливні брикети.

Робота із забезпечення жителів сіл і селищ дровами проводиться по всій Харківській області. На початку грудня голова Харківської обласної воєнної адміністрації повідомляв, що безкоштовні дрова отримали близько 20 із 40 тисяч соціально незахищених сімей у регіоні.

У Харківській області визначено 21 пріоритетну громаду, які мають у першу чергу забезпечити паливною деревиною. Загалом у цих громадах залишаються більше 18 тис. сімей, яким потрібна допомога з опаленням будинків. Мешканцям прикордонних сіл передали пічки-буржуйки