Харків'яни просять перейменувати проспект Героїв Сталінграда. Петицію з відповідною пропозицією розміщено на сайті міськради.

Автор вимагає повернути стару назву – вулиця Байрона. Він наголосив, що "Сталінград – неприпустиме слово для України, і жодного відношення до історії Харкова не має, від слова зовсім".

Проспект Героїв Сталінграда протяжністю близько 5 кілометрів розташований у Слобідському районі та є однією з основних магістралей Харкова. Проспект було закладено у 1957 році. Початкова назва – вулиця Байрона.

У 1982 році до 40-х роковин Сталінградської битви вулиця Байрона отримала свою сучасну назву на честь учасників цієї битви з боку колишнього Радянського Союзу. Сталінградська битва, що проходила з липня 1942 року до лютого 1943 року, вважається найбільшою битвою Другої світової війни. У битві брало участь понад два мільйони людей. Багатомісячні бойові дії завершилися розгромом військ Німеччини та її союзників (Італії, Угорщини, Румунії та Хорватії). Основні події розгорнулися у районі Сталінграда. Зараз це місто на території РФ зветься Волгоград.

Джордж Гордон Байрон – класик англійської літератури, найбільший поет-романтик першої чверті ХІХ століття. Найбільшу популярність здобула його поема “Паломництво Чайльд-Гарольда”. Брав участь у війні за незалежність Греції від Туреччини.

Харків'яни вже висловлювали побажання переімнувати проспект. У 2019 році пропонувалося привласнити йому ім'я англійського співака та композитора Дугласа Пірса. Ця ідея не була реалізована.

Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україні розгорнулася кампанія перейменування об'єктів, назви яких пов'язані з культурою, наукою, географією РФ або радянськими часами. Одне з останніх подібних масових перейменувань відбулося в Ізюмі. З карти міста зникли імена Висоцького, Островського, Рокосовського, Цоя, Панфілова, Челюскіна.