Вовчанськ - прикордонне з РФ місто в Чугуївському районі Харківської області: звідси до Харкова - 70 кілометрів, до російського кордону - близько чотирьох. Вовчанськ був окупований у перший день російського вторгнення і звільнений восени 2022 року. Відтоді місто під постійними обстрілами. 

Зокрема, РФ вдарила по Вовчанську з артилерії 26 вересня. Тоді було поранено чоловіка. Днем раніше, 25 вересня, від обстрілу у Вовчанську постраждали двоє пенсіонерів.

Вовчанськ сьогодні нагадує місто-привид, пише "Накипіло". Через часті обстріли тут пошкоджено багато будівель.

За час війни населення Вовчанська сильно скоротилося. Сьогодні в місті живе близько 10% довоєнного населення, каже начальник сектору реагування місцевої патрульної поліції Олексій Харківський. До війни Вовчанська громада налічувала близько 37 000 осіб, з яких близько 18 тисяч мешкали в самому Вовчанську.

Люди, які залишилися у Вовчанську, не хочуть виїжджати, незважаючи на постійні обстріли. У всіх - різні причини: тварини, робота та інше.

Нинішньої зими Вовчанськ знову залишиться без газу. Газопровід, який ще з часів СРСР був підключений до російського, у жовтні 2022 року було пошкоджено обстрілами. Минулої зими місцевих жителів забезпечували буржуйками, генераторами та дровами, постачали ковдрами та продуктами.

Начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко говорив, що місцева влада збирається закуповувати паливну деревину, яку люди зможуть використовувати для обігріву.