Вовчанськ цієї зими знову залишиться без газу. Про це повідомив начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко, пише "Суспільне".

Минулої зими Вовчанськ теж прожив без газу. Газопровід, який ще з часів СРСР був підключений до російського, у жовтні 2022 року пошкодили обстрілами. У результаті без газу залишилися близько 8000 жителів Вовчанської громади.

Обласна влада ще кілька років тому порушувала питання про будівництво незалежного від РФ газопроводу у Вовчанську, а об'єкти соціальної сфери перевели на опалення з котелень, що працюють на альтернативних видах палива. Але з житловими будинками вирішити питання не встигли.

Минулої зими, каже Лободенко, жителів Вовчанська забезпечували буржуйками, генераторами та дровами, постачали ковдрами і продуктами. Цього року місцева влада збирається купувати паливну деревину. Паливна деревина - це деревний матеріал, який використовується для обігріву. Його створюють з тирси, кори, трісок та інших деревних відходів.

Паливна деревина може бути використана як альтернативне джерело енергії, особливо у випадках, коли доступ до більш традиційних видів палива обмежений.

За даними Лободенка, сьогодні у Вовчанській громаді мешкають приблизно 12 тисяч осіб. Місцева влада обіцяє про них подбати і забезпечити всім необхідним. До війни населення громади становило приблизно 36 тисяч осіб, у самому Вовчанську було 17 тисяч жителів.