Щомісяця близько сотні чоловіків у Харківській області виявляють бажання підписати контракт із Міністерством оборони для проходження військової служби. Однак після проходження відбіркових процедур лише 70-80% з них визнають придатними і можуть розпочати службу за контрактом, пише Kharkiv Today.

Вік і спеціальність

Наразі більші шанси підписати контракт мають молоді люди, а також представники професій, що є затребуваними у війську, такі як:

  • піхотинці;
  • фахівці з кібербезпеки;
  • програмісти;
  • оператори БпЛА.

До 21 року хлопцям та дівчатам необхідно отримати дозвіл від батьків, аби підписати контракт. Як розповів Kharkiv Today заступник начальника відділу рекрутингу та комплектування сектору комплектування Харківського ОТЦК Олег Щирський, особливо багато молодих хлопців вступають у "Кракен".

Зазвичай дорослих людей віком понад 45 років не беруть на контрактну службу, але під час війни Міноборони робить виключення для представників дефіцитних спеціальностей. Наприклад, найстаршому контрактнику, який підписав угоду в Харківському обласному територіальному центрі комплектування, було 54 роки - він є досвідченим фахівцем з ремонту автомобілів, і його чекали у відповідному підрозділі.

Жінки в армії

15% серед новичків — це жінки. До повномасштабного вторгнення дівчат брали більше на посади кухарів, зв'язківців чи медикинь, зараз жінки - діловоди, операторки безпілотників, стрільці, танкістки тощо.

Як вступити на контрактну службу:

  • перший варіант - через знайомих або сайти з працевлаштування знайти підрозділ, де хотілося б проходити службу, взяти рекомендаційного листа у командира і з ним звернутися до територіального центру комплектування;
  • другий шлях - безпосередньо звернутися до районного відділу територіального центру комплектування;
  • третій варіант - зателефонувати на гарячу лінію за номером: 080030040041.

Для оформлення контракту необхідно надати такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • приписне свідоцтво;
  • тимчасове посвідчення або військовий квиток;
  • документи про освіту;
  • характеристику з місця роботи чи навчання.  

Наступним кроком є медична комісія та співбесіда з психологом. Близько 20-30% бажаючих отримують відмову, причинами якої можуть бути не лише незадовільний стан здоров'я, а й наявність судимостей, пов'язаних з наркотиками чи грабежами, адже до контрактників висуваються підвищені вимоги.

Якщо кандидата визнають придатним до служби, його направляють до центру початкової військової підготовки, де він підписує контракт із Міноборони і протягом місяця проходить базовий вишкіл. 70% новобранців-контрактників здійснюють цю підготовку в країнах НАТО: Німеччині, Великобританії, Іспанії, Польщі та країнах Балтії.

Після базової підготовки контрактники проходять фахову - її тривалість може коливатися від тижня до місяця в залежності від складності обраної військової спеціальності.

Грошове забезпечення

Грошове забезпечення у контрактників нині таке саме, як і у мобілізованих військовослужбовців - 20 тисяч гривень на місяць, а безпосередньо в зоні бойових дій виплати сягають 120 тисяч гривень щомісячно. Однак контрактна служба має певні переваги. Головна - можливість самому обрати, де саме і на якій посаді служити.

Крім того, після підписання контракту військовослужбовець отримує одноразову грошову виплату у розмірі 24 224 гривні. А по завершенні першого трирічного контракту, якщо контрактник проявить себе належним чином, його можуть направити на навчання для здобуття офіцерського звання.