Стало відомо, скільки зрадників та колаборантів упіймали у Харківській області. Дані за цей рік, надані Харківською облпрокуратурою, опублікував портал "Доступ до правди".

Так, за січень - листопад підозру у державній зраді отримали 177 осіб, а у колабораційній діяльності – 217.

За 20 кримінальними правопорушеннями за ст. 111 (держзміна) кримінальні провадження вже направлені до суду; за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) їх у суді вже 85.

Ці цифри - не підсумкові, оскільки співробітники поліції, прокуратури та СБУ постійно виявляють зрадників та колаборантів. Але вони всі потрапляють до офіційної статистики лише після оголошення підозри за відповідною статтею. Винним у держзраді може визнати лише суд.

В обласній прокуратурі розповіли, що люди можуть звертатися за допомогою, якщо стали жертвою зрадників та колаборантів чи знають важливу інформацію про них. Для цього потрібно написати заяву про правопорушення у найближчому відділенні Нацполіції, незалежно від місця та часу його вчинення.

Влітку головний прокурор Харківської обласної Олександр Фільчаков повідомив, що в держзраді підозрюються вісім місцевих чиновників та депутатів. Це глави Куп'янської, Південногородської, Балаклійської, Старосалтівської територіальних громад. Під вартою були глави Південногородської, Старосалтівської громад, депутат Солоницівської селищної ради Харківського району та секретар Ольхівської сільради.

Відомого харків'янина, екс-нардепа і бізнесмена Дмитра Святаша оголошено в розшук за те, що підтримував РФ. За оперативними даними СБУ, Святаш втік до Росії. Йому інкримінують ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України.

РФ бачила Святаша мером Харкова після захоплення міста - про це ще на початку квітня, посилаючись на власні джерела, писав колишній журналіст, а зараз заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.