Прокуратура вимагає повернути у власність Харкова квартиру оціночною вартістю 1,2 млн. грн.

Законною власницею квартири на вул. Шатиловською у Харкові була жінка, яка померла на початку травня 2021 року.

За кілька днів після її смерті було укладено договір купівлі-продажу від імені померлої з використанням її паспорта. Вартість квартири, зазначена в договорі купівлі-продажу, склала 49 тисяч доларів США (ринкова ціна квартири вища за її оцінну вартість). Через півтора місяці квартиру було продано ще раз третій особі.

Прокуратура встановила, що спадкоємці не набули права спадщини. За ст. 1277 Цивільного кодексу України, майно вважається виморковим, тобто таким, що залишилося після померлої особи і на яке ніхто не претендує або не має права претендувати ні за заповітом, ні за правом наслідування. І тут орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний звернутися до суду. Якщо суд визнає майно виморочним, воно перейде у власність територіальної громади.

Таку позовну заяву до суду на користь держави в особі Харківської міської ради до фізичної особи про визнання спадщини затьмаренням подала Новобаварська окружна прокуратура Харкова. Справа розглядається у Дзержинському районному суді Харкова.