У Куп'янську залишилося 5 тисяч мешканців. Про це повідомив в. о. голови Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич в ефірі національного марафону

До війни у місті проживало 27 тис. осіб. Населення скоротилося до 18,5% довоєнного рівня. У місті зруйновано близько 50% будівель комунальних та навчальних закладів, 20% приватних житлових будинків.

Раніше голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов говорив, що у Куп'янську залишилось 10% населення. Але, за словами Канашевича, був період, коли інтенсивність обстрілів знизилася, і люди поступово поверталися.

На сьогодні ситуація залишається вкрай нестабільною. Райцентр знаходиться недалеко від зони бойових дій і зазнає постійних обстрілів. Два дні тому, 25 квітня, російські війська завдали по Куп'янську удару двома ракетами С-300. Одна із ракет зруйнувала будівлю місцевого краєзнавчого музею. Загинуло двоє людей, ще кілька отримали поранення.

Різко скоротилася кількість мешканців і загалом у Куп'янській громаді: до війни там налічувалося 55 тисяч осіб, наразі залишилося 12 тисяч.

Постійно проводиться евакуація місцевого населення. Волонтери щодня одержують по 20 заявок від охочих виїхати.

Обласна влада ухвалила рішення про обов'язкову евакуацію мирних жителів з території Куп'янського району. Вона стосується насамперед сімей із дітьми, пенсіонерів, людей з інвалідністю. Нікого виїжджати не змушують. Влада намагається умовити людей залишити небезпечні території.

Обговорюється питання застосування примусової евакуації. Вона може торкнутися Вільхуватської, Дворічанської, Великобурлуцької та Петропавлівської громад.