У Харкові на смерть збито жінку. Як повідомили в поліції, аварія сталася увечері 26 січня на перехресті проспекту Героїв Харкова й бульвару Хмельницького. Там 43-річний водій Toyota Camry збив жінку, яка у темному одязі перебувала на дорозі. Її особистість встановлюється.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Враховуючи неосвітленість Харкова і те, що зараз темніє досить рано, в поліції знову нагадали, що вечорами пішоходам потрібно використовувати або ліхтарики, або світловідбиваючі елементи на одязі - це зробить вас помітним для водіїв у темряві. Інакше розглянути пішохода вдасться лише, коли його висвітлять фари, а часу загальмувати вже може й не бути.

За статистикою, близько 70% наїздів відбувається саме у темну пору доби і часто через те, що водій надто пізно помічає пішохода. Якщо вдень людину видно за 120 м, то вночі, у дощ чи сніг - за 30.

Щоб вас помічали здалеку, можна просто наклеїти на рукави, рюкзак або сумку стрічку, що відображає світло, невеликий рулон коштує близько 150 грн. Ще продаються браслети, брелоки-флікери і малюнки-наклейки - все це легко прикріпиться до одягу або рюкзака.

Наприкінці минулого року в патрульній поліції розповіли, що найзліснішими порушниками ПДР виявилися пішоходи, які переходять дорогу в недозволеному місці. За це передбачено штраф 255 грн.