На Харківщині вдалося врятувати від окупантів Євангеліє 1707 року випуску. Як розповів "Суспільному" заступник мера Ізюма Володимир Мацокін, це Напрестольне Євангеліє у срібній з позолотою обкладинці - частина колекції місцевого краєзнавчого музею.

Євангеліє врятувала співробітниця музею.

"У музеї є наукова співробітниця Діана Лістопад, вона особисто прийшла до музею під кулями, під час артобстрілів, й сховала Євангеліє. Сказала, що сховала так, щоб його ніхто не знайшов. І воно є! А ми думали, що його вкрали", - розповів Мацокін.

Сама співробітниця пізніше змогла виїхати із окупованого міста.

Мацокін зазначив, що Євангеліє не постраждало. Наразі експонати знаходяться у сховищі Ізюмського краєзнавчого музею, він під цілодобовою військовою охороною.

"Будинок музею в поганому стані, є попадання в дах, ми працюємо над тим, щоб законсервувати його. Вся експозиція збереглася, нічого не вкрали, хоча місто пограбоване дуже сильно", - поділився заступник мера.

За його словами, наразі вирішується доля музейних експонатів: фахівці приїжджали до музею 24 вересня, проведено консультації.

Пошкодженим російським обстрілом в Ізюмі на горі Кременець виявився історичний пам'ятник - кам'яні половецькі баби. За інформацією міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, збереглися 8 із 9 половецьких баб, одна зруйнована прямим попаданням снаряда. Їх евакуюватимуть до Харкова.

За час війни Харківська область стала лідером за кількістю зруйнованих чи пошкоджених військами РФ пам'яток культури. Таких об'єктів у місті та області - 109. Спільно з місцевою владою міністерство напрацьовує алгоритм дій, щоб убезпечити об'єкти культурної спадщини та музейний фонд.