У тимчасово окупованому Ізюмі взимку не буде тепла. Наразі у місті проживають до 15 тисяч людей, повідомив в ефірі "Українське радіо Харків" мер Ізюма Валерій Марченко.

"Зв'язки, інтернету немає. Світло з'являється, колаборанти за допомогою російських військових намагаються налагодити енергопостачання, але у них не дуже виходить. Навіть якщо світло дають, дві-три години і воно зникає. Усі підстанції розбиті, стовпи, електричні дроти", - розповів Марченко.

За його словами, у місті немає газу і наступного опалювального сезону Ізюм залишиться без опалення.

"Котельні розбомблені, опалення, особливо в багатоповерхівках, померзло, бо з березня опалення в місті не було, а морози по 15-16 градусів були. Гази немає, хоча окупанти ходять і розповідають містом, що треба попросити російську армію, щоб вона "звільнила Краматорськ", тому що в нас постачання газу йшли з Краматорська. Але трубопровід розбомблений ще в березні, його так ніхто і не відновлював. Ми знаємо, що і в Краматорську газу немає", - зазначив Марченко.

За його данними, у місті залишаються до 15 тисяч людей. Масова евакуація не провадиться, оскільки її не погоджує російська армія.

"В даний час ведуться переговори з військовими РФ про зелений коридор, але домовленості ще не досягнуто, поки розуміння, чи буде евакуація, немає. Немає ще рішень, у будь-який момент може бути домовленість, і у нас буде дуже короткий час для її проведення, якщо вона буде", - поділився міський голова.

При цьому, за його словами, у місті за допомогою волонтерів евакуювали окремих мешканців.

За словами Марченка, окупаційні війська влаштовують в Ізюмі провокації: обстрілюють місто та звинувачують у цьому Збройні сили України.

"Росіяни обстрілюють місто і показують це так, що це ЗСУ. І касетними снарядами, і нещодавно були розкидані міни-пелюстки. Вони маленькі, вони не вбивають, але призводять до травмування кінцівок. Вони заборонені до використання, але їх постійно розкидають містом, а потім колаборанти та військові розповідають мешканцям, що це українські націоналісти вбивають мирне населення. Хоча ми знаємо, звідки вони стріляють містом, звідки прилітають ці міни", - сказав Марченко.

Нагадаємо, за інформацією секретаря РНБО Олексія Данилова, містом, яке з початку війни пережило найбільше ракетних обстрілів, виявився Ізюм.

За даними Данилова, росіяни завдали по Ізюму 476 ракетних ударів.

Родзинки в Харківській області окуповані росіянами з 1 квітня.

Раніше голова ХОВА Олег Синегубов повідомив, що йдуть переговори про офіційну евакуацію з Ізюму, де люди живуть без комунікацій та зв'язку.