РФ уперше вдарила авіабомбою по Дергачах. За даними прокуратури, учора, 25 березня, близько 16.15 по місту був нанесений авіаудар. Пошкоджені понад 20 приватних будинків.

Гостру реакцію на стрес та легкі тілесні ушкодження отримали 4 жінки - 56, 58, 66 та 68 років.

За попередніми даними прокуратури, удар був завданий саме керованою авіабомбою. Поліція стверджує, що РФ використала бомби ФАБ-500. У той же час голова Дергачівської міської адміністрації Вячеслав Задоренко повідомляв про удар ракетою.

КАБ – це керовані авіабомби масою від 370 до 1500 кг. Вони запускаються з літаків із доволі великої відстані, тобто для їхнього запуску літаки не входять до зони дії ППО. Максимальна відстань влучання – 70 км, але зазвичай ідеться про відстань у 40-50 км. Відзначається великою руйнівною силою та низькою точністю влучання.

ФАБ - це авіабомби, додаткові оснащені модулями планування та корекції. За словами фахівців, дальність їхнього скидання - 60-65 км.

Відстань від Дергачів до кордну з РФ – приблизно 20 км, від Дергачів до кільцевої міста Харкова – 12 км.

Останнім часом РФ активно використовує КАБи по всій лінії фронту. У Харківській області від ударів авіабомбами потерпають Вовчанськ, Куп‛янський район, Золочівська громада, останнім часом – прикордонна Козача Лопань. Найбільш дієвий спосіб боротьби з авіабомбами – збивання літаків, які їх несуть.