Харківська міськрада просить центральну владу не допустити кризи міського бюджету. Відповідне звернення до голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева схвалили на сесії міськради 26 січня.

У зверненні зазначено, що внаслідок надання пільг зі сплати за землю харківським підприємцям та зарахування до державного бюджету податку на доходи фізичних осіб з військовослужбовців міський бюджет Харкова недоотримав значні суми.

Крім того, існує імовірність внесення Харківської громади до списку зон, де ведуться активні бойові дії. А це призведе до втрати ще приблизно 4 млрд грн. Скорочення фінансового ресурсу значно обмежить можливості міста щодо усунення наслідків агресії та забезпечення належних умов життя містян, вважають депутати. Верховну Раду закликають сприяти у підтримці життєдіяльності Харкова шляхом недопущення кризи у міському бюджеті.

Дохідна частина бюджету на 2024 рік становить 17 млрд грн. Основні дохідні статті: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) - 7,2 млрд грн (55,1%) і місцеві податки та збори - 4,7 млрд грн.

Для порівняння: у два попередні роки депутати ухвалювали бюджет із такою дохідною частиною:

  • у 2022 році - 19,3 млрд грн., з яких ПДФО - 9,4 млрд грн.;
  • у 2023 році - 16,1 млрд грн., з яких ПДФО - 9,6 млрд грн.

Надходження від ПДФО значно скоротилися - на 2,6 млрд грн. Це пов'язано з тим, що Верховна Рада перенаправила ПДФО з військових із місцевих бюджетів до державного.