Перейменуванням Первомайського займеться Верховна Рада. Це сталося через те, що депутати міськради на сесії 25 січня вкотре не змогли проголосувати за нову назву.

За законом "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії" до 27 січня 2024 року місцеві громади мали самостійно перейменувати топоніми. Якщо такого не відбувається, черга - за Верховною Радою.

За словами мера Первомайського Миколи Бакшеєва, за результатами всіх громадських обговорень мешканці міста обрали назву "Добродар". Але депутати вже ввосьме не змогли ухвалити цього рішення.

Перейменуванням у місті почали займатись на початку 2023 року. На обговорення запропонували 10 варіантів нової назви. Саме тоді переміг варіант "Добродар". Громадські слухання проходили у два тури, подати голоси можна було наживо та через додаток.

За словами міського голови, у голосуванні взяло участь близько 1000 людей — 1/30 нинішньої кількості населення громади, що є достатньо кількістю для врахування результатів. Серед можливих назв ще пропонували "Холоднояр" на честь 93-ої бригади ЗСУ.

Однак депутати міськради нову назву - Добродар - не затвердили на жодній з сесій.

Первомайський - місто в Лозівському районі. До війни тут проживало 28,5 тис. осіб. Датою заснування вказується 1869 рік, коли на місці сучасного Первомайського з'явилася залізнична станція. Спочатку вона називалася Олексіївка, а потім Лихачове. Лихачов був поміщик-офіцер, якого прислала імператриця Катерина II. Пізніше тут з'явилося селище. У 1952 році Лихачове перейменували на Первомайський. У 1991 році Первомайський отримав статус міста.

Навіть Інститут національної пам'яті не має сформованої позиції стосовно єдино правильної історичної назви Первомайського, говорить міський голова.