Колишнього голову правління харківського ПАТ "Реал Банк" Володимира Агафонова визнано винуватим у заволодінні та легалізації коштів, він засуджений до 11 років в'язниці. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Але з 2015 року Володимир Агафонов перебуває у міжнародному розшуку.

Розслідування встановило, що Агафонов зі спільниками прийняв участь у заволодінні:

  • 4,7 млрд гривень ПАТ "Реал Банк",
  • 800 млн гривень Національного банку України, отриманих як стабілізаційний кредит,
  • а також 865 млн гривень коштів АТ "Брокбізнесбанк", які були розміщені на рахунку "Реал банку" та пізніше виведені на рахунки підконтрольних осіб.

Крім того, вироком суда є конфіскація всього належного Володимиру Агафонову майна. Також суд задовольнив позов стягнути з нього понад 503 млн грн в якості відшкодування на користь НБУ та 5,573 млн грн на користь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

З травня 2014 року ФГВ фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації ПАТ "Реал Банк" (Харків) на підставі рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідації.

У вересні 2015 року генпрокуратура України Оголосила у розшук Агафонова та  колишнього голову НБУ Ігоря Соркіна у розшук. Їх звинувачували у заволодінні коштів НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту на загальну суму майже 800 млн. грн.

Пізніше у 2015 році СБУ відкрило кримінальне провадження за фактом заволодіння Соркіним та Агафоновим коштів Нацбанку України та ПАТ "Аграрний фонд" у розмірі 2,8 млрд грн.  

Розкрадання грошей відбувалося за попередньою змовою протягом 2013-2014 років учасниками злочинної організації, створеної власником ПАТ "Реал Банк" та ПАТ "Брокбізнесбанк" Сергієм Курченком.