На сьогодні в окупації залишається 1,6% території Харківської області. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, окупована російськими військами частина громад Куп'янського району - Дворічанської та Петропавлівської. Там проживають близько тисячі осіб.

Олег Синєгубов зазначив, що Петропавлівська громада практично повністю перебуває в зоні активних бойових дій. У Синьківці та інших населених пунктах, де тривають бої, жителів не залишилося - як і жодного вцілілого об'єкта цивільної інфраструктури.

Синьківка розташована на північний схід від Куп'янська, за 9 км від райцентру. До війни в селі проживало близько 380 осіб. Битва за Синьківку ведеться з кінця минулого року. Війська РФ намагаються захопити село, щоб створити плацдарм для наступу на Куп'янськ. Через активні бойові дії із Синьківки виїхали всі мешканці. Сьогодні це село - сіра зона.

Ситуація на окупованій території, каже Синєгубов, не змінилася. Там немає ні зв'язку, ні електроенергії.

Значна частина Харківської області виявилася окупованою в перші дні війни. Навесні 2022 року армія РФ захопила ключові транспортні напрямки регіону - Куп'янськ, Ізюм і Балаклею. Харків російські війська взяти не змогли.

Більшість окупованих територій Харківської області було звільнено під час контрнаступу ЗСУ у вересні 2022 року - за цей час українські військові змогли повернути контроль над більш ніж 544 населеними пунктами. Російська армія поспіхом покинула окуповані території, кидаючи техніку і тонни боєприпасів. Експерти охарактеризували стрімкий відступ російських військ як одну з наймасштабніших поразок російської армії під час війни.