У Харківській області діяла зграя шахраїв, які крали гроші у тих, хто потребує матеріальної допомоги від держави або благодійних фондів. Про це повідомили в прокуратурі

До складу злочинної групи входили четверо осіб: троє 20-річних чоловіків і хлопець віком 18 років.

У грудні 2022 року зловмисники розробили план розкрадання грошей у довірливих людей. 

Шахраї розміщували  в соцмережах рекламу для людей, зацікавлених в отриманні грошової допомоги від держави або благодійних фондів. У рекламному оголошенні пропонувалося перейти за посиланням для оформлення виплат на сайт, візуально схожий на сторінку державного порталу. Насправді цей сайт створили шахраї. На ньому зловмисники розмістили фішингове посилання, перейшовши за яким потерпілі опинялися на шахрайському сайті, який уже імітував онлайн-банкінг. Потерпілі вводили реквізити банківської картки, які запитував сайт. Ці дані отримували шахраї та крали гроші з банківських карток.

Правоохоронці встановили 13 епізодів розкрадань.  

Усім членам групи інкримінують шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України в редакції, чинній до 11.08.2023).

Підозрюваних взяли під варту.

Фішинг - вид інтернет-шахрайства. Шахраї намагаються отримати доступ до логінів, паролів, номерів банківських карт потерпілих. Це досягається шляхом масових постів, розсилок електронних листів від імені популярних брендів або банків. У листі часто міститься пряме посилання на сайт, який зовні не відрізняється від справжнього. Після того як користувач потрапляє на підроблену сторінку, шахраї намагаються різними психологічними прийомами спонукати його ввести логін і пароль, які той використовує для доступу до певного сайту. Таким чином шахраї отримують доступ до акаунтів і банківських рахунків.