Досі безіменний парк у берлінському районі Штегліц-Целендорф тепер має назву "Харків-парк". Про це повідомляє німецьке видання Tagesspiegel.

"Ми даємо таке ім'я парку на знак солідарності з харків'янами, - розповів голова району Марен Шелленберг. - Багато харків'ян, особливо жінок, дітей та молоді, залишили батьківщину і знайшли гостинний і теплий прийом на південному заході Берліна. Цей парк присвячений усім: жертвам, біженцям та тим, хто залишився вдома або був змушений залишитися".

У новому харківському парку також увічнять пам'ять харків'янина Бориса Романченка, який пережив німецький концтабір. 18 березня 96-річний Романченко загинув від російського обстрілу у своїй квартирі на Північній Салтівці. Тіло Бориса Романченка, який вижив у нацистських концтаборах Бухенвальд та Берген-Бельзен, згоріло вщент через влучення російського снаряда. Харківський парк у Берліні урочисто відкрили у понеділок, 24 жовтня, о 16:00. Район Штегліц-Целендорф вже понад три десятиліття підтримує дружні стосунки з Харковом. Рівно 32 роки тому, 24 жовтня 1990 року, між Харковом та Целендорфом було укладено партнерство. Коли надійшла ініціатива назвати раніше безіменний парк на честь Харкова, місцева влада ухвалила його одноголосно.

За словами однієї з ініціаторок, члена правління громадської Організації місцевого партнерства Ольги Пішель, ще у 1990-ті Штегліц-Целендорф уклав договір про партнерство з Орджонікідзевським районом Харкова (зараз - Індустріальний). У районі вже діяла організація міського партнерства, яку започаткували активні громадяни. Вони спрямовували гуманітарну допомогу до Харкова у 90-х, підтримували людей з обмеженим зором, довгі роки підтримували палац культури ХТЗ. З початком війни з Росією активісти берлінського району збирають кошти та допомагають українським медикам, рятувальникам, харківському інституту протезування.

"Районна адміністрація та рада Штеглиця були дуже вражені нашою допомогою та співчуттям, вирішили також зробити кроки, виявити солідарність та підтримку. Багато українців та харків'яни зараз живуть у цьому районі. Парк знаходиться в центрі цього берлінського району біля Ратуші. Районна рада проявила цю ініціативу як знак солідарності та підтримки, захоплення мужністю харків'ян. Цей парк завжди матиме цю назву. У районі вже є кілька вулиць та об'єктів, які названі на честь міст-побратимів, але нічого харківського там досі не було", - розповіла SQ Ольга.

У самому Харкові, ймовірно, теж буде перейменування відомого парку – мова, звичайно, про парк Горького. Наразі цю ініціативу активно не обговорюють, але у серпні Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики щодо подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список 10 найбільш поширених міських топонімів, які рекомендують перейменувати насамперед. Туди у тому числі входять топоніми, названі на честь Горького, Пушкіна, Маяковського, Гагаріна тощо.

Фото: Olga Pischel