Майже 150 людей застрягли в ліфтах внаслідок блекауту в Харкові 23 листопада, який стався через черговий російський удар по енергомережах. Затриманим харків'янам допомагали комунальники, пише "Суспільне".

Протягом дня містом чергували 8 аварійних бригад "Харківміськліфту", перший виклик був ще до обіду на Салтівку. За словами автомеханіка Ігоря Кравченка, там світло відключили на годину раніше, ніж було зазначено у графіку віялових відключень. Люди не чекали на це й застрягли в ліфті.

Потім бригада поїхала на інші виклики - вже після аварійного вимкнення по всьому місту.

Так, комунальники допомагали вибратися з ліфта 62-річній Ользі Тимошенко, яка мешкає на Салтівці: їй складно підніматися на 12 поверх сходами.

Наступний виклик був із Харківської поліклініки №6: там з ліфта допомогли вибратися літній пацієнтці, вона провела в ньому близько півгодини, чекаючи на допомогу.

Щоб допомогти людині вибратися з ліфта, достатньо 15 хвилин, наголосив Ігор Кравченко. Але в нинішніх умовах він рекомендує користуватися сходами, тому що буває, що через перепади напруги спрацьовує автоматика, і світло вимикається. Буває, що знижена напруга та багато ліфтів просто зупиняються.

Харків залишився без світла приблизно з 14.40 23 листопада. Причини знеструмлення - чергові ракетні удари РФ по енергоінфраструктурі України, але в Харкові та області "прильотів" не було. Метро та наземний електротранспорт у місті не працювали, тому мерія вивела додаткові автобуси.

Місто пережило черги на транспорт й затори на темних дорогах. Влада просила людей піти в пункти обігріву, де вони знаходяться - можна дізнатися тут.

Наступного дня у будинках харків'ян почали вмикати світло. Приблизно з 9-ї ранку поступово підключають великі спальні райони.

Як Харків жив без світла більше 20 годин, можна дізнатися із нашого фоторепортажу за посиланням.