Православна церква України схвалила перехід на Новоюліанський календар. Це означає, що з 2023 року в Україні відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня, як було раніше. Відповідне рішення прийнято 24 травня на засіданні архієрейського собору в Києво-Печерській лаврі.

Змістяться дати і інших церковних свят:

  • Покрова - на 1 жовтня (було 14 жовтня),
  • Хрещення - на 6 січня (було 19 січня),
  • День святого Миколая - на 6 грудня (було 19 грудня).

Незмінними залишаться дати Великодня і прив'язаних до них свят: Вербної неділі, Вознесіння Господнього, Трійці.

Остаточне рішення про перехід на Новоюліанський календар буде прийнято 27 липня на Помісному соборі — вищому органі церковної влади. Однак предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що питання вже вирішене, і з 1 вересня перехід відбудеться.

При цьому парафії, які проти переходу на новий календар, зможуть відзначати свята за старими датами.

2829763

Новоюліанський календар в 1923 році розробив сербський астроном, професор математики і небесної механіки Мілутін Міланкович. Цей календар фактично збігається з григоріанським.

За Новоюліанським календарем живуть більшість православних церков. Зокрема, це Вселенський Патріархат Константинополя, Олександрійський Патріархат, Антіохійський Патріархат, Румунська православна церква, Болгарська православна церква, Церква Кіпру, Церква Греції, Автокефальна Православна Церква Албанії і Православна Церква Чеських земель і Словаччини.