У Харківській області збито дрон-камікадзе, запущений росіянами. За даними Держприкордонслужби, безпілотник перетнув кордон і летів територією України.

Дрон-камікадзе точним пострілом знищили прикордонники.

Як повідомила глава об'єднаного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, РФ, як правило, використовує іранські безпілотники Shahed, оскільки вони дешевше ракет, яких у Росії залишилося мало після масованих атак по Україні.

Безпілотники Shahed-136, якими росіяни найчастіше атакують Україну, можуть літати на відстані до 2000 км зі швидкістю 150-170 км/ч. Такий БПЛА наводиться на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. "Шахеди" оснащені вибухівкою, і при зіткненні з об'єктом відбувається детонація, через що такі безпілотники називають дронами-камікадзе.

Розпізнати Shahed можна по характерному шуму двигуна, який схожий зі звуком мопеда або газонокосарки. Виявляють такі дрони за допомогою радара, знищувати їх можна будь-яким засобом протиповітряної оборони.

За даними Генштабу ЗСУ, з початку війни на території України знищено понад 2000 російських безпілотників.

Почувши шум безпілотника, необхідно спуститися в укриття або дотримуватися правила "двох стін". Якщо дрон впав і не вибухнув, не варто до нього наближатися і чіпати: в його корпусі може бути встановлений таймер, і БПЛА вибухне через якийсь час.