У небі над Харковом увечері 23 лютого засяяв світловий стовп. Фото опублікував харківський астроном Володимир Кажанов.

Атмосферний світловий стовп - це природне явище, яке виникає, коли світло від джерела, наприклад, сонця або місяця, відбивається на частинках в атмосфері та створює вертикальний стовп світла. Цей стовп може бути різних кольорів, але найчастіше він буває білим або жовтуватим. Атмосферний світловий стовп виникає у тих випадках, коли в атмосфері знаходиться велика кількість дрібних частинок, наприклад, пил, дим або кристали льоду. Коли світло від джерела потрапляє на ці частинки, вони починають відбивати їх у різні боки, що створює ефект світлового стовпа.

Найчастіше його можна спостерігати саме в холодну пору року. Так, колись у Харкові світлові стовпи бачили наприкінці жовтня – це було 2021 року. Атмосферні світлові стовпи може бути видно як на заході сонця, так і на сході.

У давнину подібним небесним явищам приписувалося містичне значення (як правило, це вважалося поганою ознакою, особливо якщо гало набувало хрестоподібної форми, яка трактувалася як хрест чи меч), чому відомо безліч літописних свідчень. У деяких культурах вважається, що поява світлового стовпа означає, що душа людини, яка померла, пішла на небеса. В індійській культурі світловий стовп вважається символом перемоги та духовного просвітлення, а в китайській асоціюється з богом мудрості та удачі. У Японії світловий стовп сприймається як символ рівноваги та гармонії у світі.

За народними прикметами, якщо світловий стовп був помічений під час заходу сонця, то незабаром очікується погіршення погоди. Якщо світловий стовп з'явився під час сходу сонця, то погода має покращитись.

Незважаючи на те, що всі ці вірування та прикмети мають історичний контекст, вони, зрозуміло, не мають наукового обґрунтування. Атмосферний світловий стовп є прекрасним природним явищем, яке ми можемо спостерігати та насолоджуватися його красою без жодних побоювань.

Фото: Володимир Кажанов