У Києві з'явився арт-об'єкт, присвячений Добкіну та Кернесу. Робота стала номінантом на премію PinchukArtСentre 2022 року.

PinchukArtCentre – загальнонаціональна премія, яка присуджується в галузі сучасного мистецтва українським художникам віком до 35 років включно.

Цього року премія присуджуватиметься всьоме. Було подано понад 1000 заявок. На виставку найкращих робіт відібрано 18 творів. Серед них – робота Максима Ходака “Ми повернемо довіру харків'ян та якісно обслуговуватимемо житлові будівлі, 2022”.

Арт-об'єкт харків'янина - це три однаковими фотознімками та геометрична об'ємна конструкція з написами, які складені з фраз, запозичених з чорнових фрагментів запису рекламного ролика Михайла Добкіна під час його участі у виборах мера Харкова 2006 року.

2 3 4

З фрагментів було змонтовано короткий відеофільм, який набув значної популярності в інтернеті. У кадрі був Михайло Добкін, який читав тези зі своєї передвиборчої програми. За кадром людина з голосом, схожим на голос Геннадія Кернеса (згодом наступника Добкіна на посаді мера) намагалася коригувати поведінку кандидата перед відеокамерою.

Частина фраз (“Миша, у тебе нудне обличчя, тобі грошей ніхто не дасть”, “Трохи по-дибільному текст написано”) стали розхожими.

Михайло Добкін (харківський мер з 2006 по 2010-й та харківський губернатор з 2010 по 2014-й) та Геннадій Кернес (мер Харкова з 2010 року) позиціонували себе в публічній площині як керівники, що віддавали пріоритет житлово-комунальній, господарській та соціальній тематиці.

Переможців премії PinchukArtCentre буде оголошено на церемонії нагородження у Києві у квітні 2023 року.

Головна премія – 370 000 гривень. Крім цього будуть вручені дві спеціальні премії по 90 000 гривень кожна. Володар призу громадськості буде обраний шляхом онлайн-голосування за участю відвідувачів виставки, номінанток та номінантів премії. Він отримає грошовий приз у розмірі 37 000 грн.