Харківський бізнесмен, який зараз служить у ЗСУ, під час вересневого контрнаступу збив російський літак Су-25. Боєць Павло розповів подробиці.

За його словами, літак він збив із ПЗРК "Ігла".

"Я робив не один пуск, але це - мій перший літак. Це як на рибалці, як пощастить. Довго спостерігали за маршрутом. На другий день нашого наступу ми ховалися в лісі, росіяни не знали про це і кілька разів запускали свою авіацію. одному заході було чотири літаки, ми зробили три запуски, одна ракета влучила у літак, він упав у районі Волохова Яра", - розповів військовий.

До повномасштабного вторгнення РФ Павло був бізнесменом у Харкові, з 24 лютого він воює у складі ЗСУ.

За його словами, росіяни побоюються ЗСУ і зазвичай стріляють здалеку (від 5 до 7 км), таким чином накриваючи вогнем позиції своїх солдатів. А цього разу літак був близько, що дозволило його збити.

Переносні зенітні ракетні комплекси - зброя для знищення літаків і вертольотів противника, що низько літають. Зараз в українській армії на озброєнні - ПЗРК "Ігла".

"Ігла" знищує повітряні цілі, швидкість яких - до 1152 км/год, на відстані до 5 км й на висоті до 3,5 км. Імовірність ураження мети - 0,4-0,6 (тобто, з 10 пусків 4-6 будуть успішними). За словами фахівців, ефективна тактика використання ПЗРК - робота із засідки. Для цього потрібна детальна інформація про повітряну обстановку, а виходячи на пуск, потрібно чітко розуміти, що за ворожа техніка рухається, її швидкість та курс.

Українські військові продовжують знаходити на деокупованих територіях Харківської області збиті ворожі літаки. Як повідомили у Повітряних силах України, біля звільненої Балаклії знайдено уламки російського літака Су-34 RF-95808, 24 "червоний" зі складу 47-го авіаційного полку (Вороніж).

Всього з початку війни, за даними Генштабу на 23 вересня, було збито 254 російські літаки.