Підприємство "Мівіни" у Харкові більше не працює. Про це в інтерв'ю "Головкому" повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов.

Відомо, що роботу виробництва після повномасштабного військового вторгнення РФ було припинено. Тому ні на ринках, ні у супермаркетах популярний фаст-фуд зараз не продається. Понад 40% продукції "Мівіни" (90 найменувань) йшло на експорт. Продукція 42 найменувань постачалася на внутрішній ринок. Крім вермішелі, на фабриці робили соєві соуси та приправи.

24 лютого на фабрику мав відбутися офіційний візит делегації із київського офісу. Того дня провадження не відкрилося. За кілька днів на "Мівіну" змогли потрапити кілька співробітників, які за рішенням керівництва почали безкоштовно роздавати продукцію зі складу волонтерам. 

Загалом у Харківській області, за словами Синєгубова, не працює близько 70% приватних підприємств, хоча деякі з них продовжують сплачувати податки – наприклад, Philip Morris. У зв'язку з цим найбільш соціально захищеними категоріями залишаються пенсіонери та працівники держпідприємств.

"У Балаклеї виплати йдуть, скоро будуть у Ізюмі.. Причому люди отримують пенсії одразу за всі місяці окупації, якщо раніше не отримували ці кошти на банківські картки. Друга захищена категорія - працівники державних підприємств, які так само стабільно продовжують отримувати заробітну плату. Якщо говорити про приватний бізнес, то в області біля 70% приватних підприємств знаходяться у простої, хоча продовжують сплачувати навіть деякі податки", - розповів Синєгубов.

Харківська область перед війною була великим донором держбюджету. Незважаючи на війну, регіон продовжує виконувати фінансовий план, хоча ситуація із виконанням бюджету в окремих громадах суттєво відрізняється.

"Назву декілька досить цікавих позицій. За даними на перше півріччя, бюджет по області виконується майже на 100%. Якщо казати про показники бюджету окремих територіальних громад, то подекуди це виконання - 35%, тобто критично низьке, а подекуди йде перевиконання - 123%. Звісно, коли 70% підприємств Харківщини не працюють, шкода досить велика. Але продовжують сплачуватися податки, або, можливо, декілька виробництв продовжують своє існування за рахунок інших", - зазначив голова ХОВА.