Силовики викрили мешканку Харківської області, яка збиралася проводити в районі Старого Салтова "референдум" щодо приєднання тимчасово окупованих територій регіону до РФ. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, влітку 2022 року 58-річна мешканка Чугуївського району під час окупації почала співпрацювати з росіянами та отримала посаду "помічниці начальника територіального управління" при окупаційній адміністрації Вовчанського району Харківської області. Від керівництва вона отримала завдання - організувати "референдум" щодо приєднання окупованих територій Харківської області до РФ.

За даними обласної прокуратури, жінка проводила "агітаційну роботу" в кількох закріплених за нею населених пунктах Чугуївського району, де підшукувала людей, згодних працювати на виборчих дільницях. Зокрема, вона відвідувала такі села:

Після звільнення окупованої частини Харківської області жінка намагалися втекти, але була затримана. Наразі вона заарештована. Їй повідомлено про підозру за двома статтями КК України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 1 ст. 14 і ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Фігурантці загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна або без неї.