Відомий харківський лікар Євген Комаровський розповів, чи загрожує українцям радіація в разі НП на Запорізькій АЕС. На своєму каналі в TikTok він порівняв Чорнобильську та Запорізьку АЕС і пояснив, чому не потрібно вживати препарати, що містять йод.

За його словами, реактори на Запорізькій АЕС - не такі, як були на Чорнобильській атомній станції, де як сповільнювач використовувався графіт. У реакторі на Запорізькій АЕС використовується вода, а сам рівень радіації на станції, каже Комаровський, значно нижчий, ніж на ЧАЕС.

"Під час вибуху на АЕС у Чорнобилі горів графіт, радіоактивні продукти горіння піднімалися вгору і розносилися вітром. На Запорізькій АЕС горіти нічому", - заявив Комаровський.

Він додав, що період розпаду радіоактивного йоду - 9 днів. При цьому на ЗАЕС уже 9 місяців не працюють реактори. Тому йод давно розпався, і вживати препарати, що містять йод, немає потреби.

@doctor.komarovskiy Запорожская АЭС - пить йод или нет? #аэс #йод #радиация #доктор #комаровский ♬ оригінальний звук - Доктор Комаровский

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що йодна профілактика знадобиться тільки в разі аварії на АЕС і при радіаційній небезпеці. Також у МОЗ нагадали, що йодид калію токсичний для організму і "не працює" заздалегідь, тому вживати його як профілактику не можна.

Запорізька АЕС - атомна електростанція, розташована на березі Каховського водосховища в Запорізькій області. Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев'ята за величиною у світі.

У березні 2022 року ЗАЕС була окупована російськими військами, які розмістили там важку військову техніку та озброєних солдатів.

З міркувань безпеки у вересні 2022 року роботу всіх реакторів станції було призупинено. Зараз ЗАЕС не генерує електроенергію.

Майже рік на ЗАЕС працює спеціальна комісія МАГАТЕ, яка відстежує ситуацію на станції. Після свого візиту на ЗАЕС гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав ситуацію на електростанції "надзвичайно нестабільною", а в доповіді організації зазначається, що біля водойми-охолоджувача є міни.

Президент України Володимир Зеленський не виключає, що РФ готує теракт на Запорізькій АЕС, тому необхідно деокупувати Запорізьку атомну електростанцію, щоб запобігти можливій катастрофі.

photo-2023-06-22-16-49-52