У селі Рубіжне Вовчанської громади через російські обстріли не залишилося жодного цілого будинку. Про те, як зараз живе Рубіжне, розповіли місцеві жителі виданню «Ґвара».

До війни це було середнє за величиною село, у ньому проживало близько 650 осіб. У 2022 році вздовж села пролягала лінія фронту. Між українськими та російськими військами тут понад півроку точилися бої. 

Людям довелося виїхати. Мешканка села Ольга розповіла, що її сім'я переїхала до Харкова, потім жили в Люботині, потім - у Манченках. Зараз вони повернулися додому: садять город, розводять свиней. Потрібна корова, каже Ольга, хоча б одна на село, бо молока немає. 

Світла в Рубіжному немає третій рік: електрику місцеві жителі отримують від акумуляторів. Але найближчими місяцями енергетики планують відновити подачу світла. Воду беруть із колонки: свердловину з водою довелося відновлювати, оскільки російські військові вкрали насоси. 

Своєрідною пам'яткою села стала вбиральня, споруджена з російських ящиків для снарядів. Ольга каже, що це своєрідна помста російським загарбникам.

У лютому 2022 року російські війська підірвали половину мосту через річку Сіверський Донець, у вересні 2022-го - другу половину. Відновлювати міст поки що не можуть, бо кордон із РФ близько, і до мосту може дістати російська артилерія. Цим мостом у мирний час жителі села могли їздити до інших населених пунктів громади, зокрема й до Вовчанська. 

Обстріли села тривають з інтервалами раз на два-три дні. Також в окрузі - висока мінна небезпека. Для повного розмінування потрібно близько 5 років.