На кордоні Харківської області впав російський літак За інформацією губернатора Бєлгородської області В'ячеслава Гладкова, це сталося вранці 23 лютого на Валуйському міському окрузі.

Катастрофу підтвердили до Міноборони РФ, додавши, що пілот загинув.

За даними інтернет-видання Baza, розбився штурмовик Су-25. На околиці села Орєхове він упав на сарай із сіном, почалася пожежа, споруда згоріла, але пілот нібито залишився живим.

Пізніше російський "Інтерфакс" із посиланням на Міноборони РФ повідомив, що "зазнав катастрофи штурмовий літак Су-25 ВКС Росії, пілот встиг катапультуватись, але отримав травми, несумісні з життям і помер". При цьому наголошується, що літак упав "після виконання бойового завдання при поверненні на аеродром базування у Бєлгородській області".

У Міноборони РФ причиною катастрофи назвали "технічну несправність".

Су-25 ("Грач") - радянський штурмовик, розроблений ще у 1970-х. Призначений для безпосередньої підтримки сухопутних військ над полем бою та знищення об'єктів із заданими координатами. Складається на озброєнні деяких пострадянських держав, країн Африки та Азії. Літак застосовувався у різних війнах - в Афганістані, Іраку, Анголі, Абхазії, Конго, Ефіопії, Сирії, Україні.

У березні минулого року російська авіація часто літала над Харковом та областю. Літаки працювали групами, бомбардували і військові об'єкти, і житлові будинки. Щоб захистити небо у регіоні, сюди прибула батарея ЗРК "Бук М1" під командуванням Сергія Щербака. 21 березня підрозділ збив перший літак; наступного дня було знищено ще два літаки та один безпілотник. Загалом за березень було збито сім повітряних цілей. Згодом авіанальоти на Харків припинилися.