Переселенка з Куп’янська Валентина Нечволод отримала грант у 3000 доларів від навчальної програми "Право на бізнес" і відкрила у Харкові жіночий простір «Незалежна». Про це пише «Суспільне.

Простір з ательє, салоном краси та дитячою кімнатою знаходиться на Салтівці. На роботу підприємиця хоче брати людей, які теж змушені були покинути домівки. Також запрошуватиме і безробітних харків'ян. Наразі там відкриті такі вакансії:

  • перукарів;
  • майстрів з манікюру;
  • закрійників.

За словами Валентини, ідея її бізнесу народилася з простих жіночих потреб: речі, які передають переселенцям, часто треба перешивати чи зашивати.  Крім того, на її думку, жінки мають бути красивими, тому вона вирішила, що у просторі буде й салон краси.

Навчальна програма "Право на бізнес" - це бізнес-курс, який передбачає 2 місяці навчання, а також написання бізнес-планів та отримання грантів. Взяти участь у програмі можуть люди, які підпадають під один ыз цих критеріїв:

  • є внутрішньо переміщеними особами;
  • постраждали від воєнних дій (особисто чи бізнес);  
  • належать до вразливої категорії населення (мама/батько-одинаки, малозабезпечені сім’ї з дітьми, сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю, жінки, які очолюють домогосподарства, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю та інші).

Перша група з 130 людей вже закінчила навчання, 48 з них отримали гранти. 

Менеджер фонду "Право на захист" Владислава Васяк розказала, що наразі фонд працює із міжнародними організаціями, щоб провести ще два проєкти для підтримки підприємців.