В Ізюмі, який пережив окупацію, з'явилося дуже багато кинутих тварин. Як розповіли у міськраді, від їхніх укусів страждають люди.

З початку війни в місті багато хто покинув своїх тварин, а після Ізюм потрапив під окупацію. Бездомні тварини, кількість яких на вулицях Ізюма збільшилася, можуть контактувати з дикими та заразитися від тих сказом, кажуть медики.

Після звільнення Ізюму до лікарень звернулося 11 постраждалих від укусів тварин, 5 людям призначили курс лікування від сказу, тобто вакцинацію. Найчастіше джерелом сказу для людей є кішки або собаки, але можна їм заразитися і після контакту з коровами, свинями, вівцями, козами, кажанами і так далі. У дикій природі сказ найчастіше переносять вовки, лисиці, щури, їжаки. Заражається людина через укус або слизові оболонки (наприклад, якщо слина тварини потрапила на ранку). Особливо небезпечні укуси в голову, обличчя, кисті рук.

Як не заразитися сказом

  • уникати контактів з бродячими чи дикими тваринами,
  • при зміні поведінки домашньої тварини звернутися до ветеринара,
  • прищеплювати свійських тварин від сказу,
  • якщо вас все-таки вкусила тварина, негайно зверніться до найближчої медустанови. Своєчасна вакцинація допомагає буквально в 99% випадках, але якщо зволікати, сказ призводить до смерті, ліків від нього немає.

Яка ситуація у Харкові

Випадки сказу у місті давно не фіксувалися, але свійських тварин зараз можна прищепити безкоштовно на дільницях комунального підприємства «Жилкомсервіс». Інформацію про дату, місце та час проведення вакцинації можна переглянути в інтернеті - за посиланням. З початку року в Харкові від сказу щеплено понад 11 тисяч домашніх тварин. Щеплення має щороку повторюватися.