З російського полону звільнено 215 українських військових та іноземних добровольців, у тому числі командири "Азова" з маріупольської "Азосталі". Російській стороні на обмін був виданий обвинувачений у державній зраді український політик Віктор Медведчук, а також 55 полонених військовослужбовців РФ. Про обмін повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Обмін відбувся у ніч на 22 вересня у Чернігівській області. З 215 військових, які повернулися з російського полону, більша частина (124 особи) - представники офіцерського складу. Серед звільнених – бійці Національної гвардії України, Сухопутних військ ЗСУ та Військово-морських сил, Сил територіальної оборони, Державної прикордонної служби, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної митної служби. Більше половини – 108 осіб – бійці полку "Азов", які опинилися в полоні після завершення оборони Маріуполя.

Оборона Маріуполя тривала близько трьох місяців – з 24 лютого, першого дня повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, до 20 травня, коли від командування ЗСУ надійшов наказ припинити військові дії з метою збереження особового складу. На той момент сили оборони виявилися оточеними на території заводу "Азовсталь" без можливості отримувати резерви, боєприпаси та продовольство. Подальше продовження бойових дій могло призвести до значних безповоротних втрат. За даними президента Володимира Зеленського, у полоні опинилися близько 2,5 тисячі захисників Маріуполя.

У Генштабі з посиланням на голову ОПУ Андрій Єрмака розкрили імена деяких звільнених 22 вересня бійців:

  • командир “Азова” Денис Прокопенко (позивний Редіс);
  • Сергій Волинський (відомий як Волина);
  • виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Святослав Паламар;
  • Олег Хоменко;
  • Денис Шлега;
  • командир 1-го окремого батальйону морської піхоти, Герой України Євген Бова;
  • Катерина Поліщук (відома як Пташка);
  • Мар'яна Мамонова;
  • Яна Шумовецька;
  • Анастасія Чорненька.

306950753-414112790901805-7080223069835369162-n photo-2022-09-22-07-05-55-2 photo-2022-09-22-07-05-55 photo-2022-09-22-07-05-56

За словами президента України Володимира Зеленського, п'ятеро представників командного складу полку "Азова" перебувають не в Україні, а на території Туреччини, де вони будуть до закінчення війни.

“Такими були умови обміну. У Туреччині вони будуть під особистим протекторатом турецького президента та у комфортних умовах. Також вони матимуть змогу проводити особисті зустрічі”, - заявив глава держави.

За даними тимчасово виконуючого обов'язки голови СБУ Василя Малюка, 200 військовополонених звільнено в обмін на заарештованого за підозрою у державній зраді українського політика Віктора Медведчука. Медведчук є одним із ветеранів української політики, діяльність якого розпочалася ще за другого президента України Леоніда Кучми. Піком кар'єри стала посада керівника Адміністрації президента за останні два роки президентства Леоніда Кучми. Після цього деякий час Медведчук перебував у тіні та не виявляв політичної активності. Повернення до політики відбулося 2018-го, коли Медведчук став одним із лідерів забороненої зараз на території України партії “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ).

11 травня 2021 року стосовно Медведчука було порушено справу про державну зраду. Його підозрювали в організації постачання вугільної продукції з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з кінця 2014 року до початку 2015 року. 12 квітня 2022 року Медведчука було затримано СБУ і після цього він перебував під арештом. Зацікавленість російської сторони у звільненні саме Віктора Медведчука, який є кумом президента РФ Володимира Путіна, може бути непрямим підтвердженням його протиправної діяльності на території України.

Ще п'ятеро українських військових було звільнено в обмін на 55 російських полонених.

Десять військовополонених – іноземних громадян, які брали участь в обороні України проти  агресії РФ, – було звільнено на прохання українських міжнародних партнерів. 21 вересня їх доправили до Саудівської Аравії.

За попередніми даними, росіяни відпустили:

  • громадянина Швеції Матіаса Густавссона;
  • громадянина Хорватії Векослава Пребіга;
  • громадян Великобританії Джона Гардінга, Ендрю Хілла, Ділана Хілі, Шона Піннера та Ейдена Асліна;
  • громадян США Олександра Дрюке та Енді Хьюна.

Ім'я десятого звільненого не називається. Деякі з цих звільнених бійців вже засудили в "ДНР" до страти.

Як зазначив президент України Володимир Зеленський, обмінну операцію готували довго та ретельно. Президент висловив подяку президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який взяв на себе посередницькі функції, а також усім посадовцям, які займалися цим питанням з української сторони.

Це не перший обмін військовополоненими, серед яких фігурують бійці, які брали участь у обороні Маріуполя. 29 червня президент Володимир Зеленський повідомляв про повернення 144 українських військових із полону, серед яких 95 тримали оборону на території маріупольського заводу "Азовсталь".

Завантажити повний список звільнених з полону оборонців України під час обміну 21 вересня 2022 року.