У зруйнованому Ізюмі залишається від 15 до 17 тисяч жителів, серед них майже 1500 – діти. Про це на брифінгу повідомив заступник ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

За його словами, незважаючи на те, що на сьогодні всі райони міста забезпечені гуманітаркою та продуктами, ситуація у місті близька до апокаліптичної, і мешканцям треба буде приймати рішення про евакуацію.

"Якщо ми раніше говорили, що центр та багатоповерхівки зруйновані на 80%, сьогодні я б сказав, що це 90% повної чи часткової руйнації. Одноповерховий та приватний сектор трохи в кращому стані. Люди в центральній частині міста зараз не живуть, там неможливо жити, оскільки все зруйновано", - розповів Мацокін.

Електрики в місті немає, газ надходить лише в один район – це близько 20% площі Ізюму, – але його подача така, що на кип'ятіння чайника потрібно 20 хвилин. Водопровід та каналізація – у неробочому стані, люди виживають за рахунок води з колодязів та джерел. На технічні потреби можна було б брати воду з Сіверського Дінця, але біля нього майже вся місцевість замінована. Покриття мобільним зв'язком – близько 20%. За словами Мацокіна, мешканці Ізюма не мають грошей, їм доводиться виживати за рахунок гуманітарки. Люди чекають на можливість отримати виплати.

"У людей на руках не залишилося гривні. Рубль тут ходив дуже погано. У місті знаходяться представники "ПриватБанку", які вивчають можливості відновлення роботи свого відділення, коли буде електрика. "Укрпошта" також обстежує свої приміщення - на жаль, вони зруйновані більше, ніж приміщення, де працювало відділення "ПриватБанку". Я думаю, що мова може йти спочатку тільки про мобільні офіси "Укрпошти". Тим більше, у нас зруйновані всі мости, і дістатися одного району в іншій можна лише через понтони, а це великі черги", - розповів він.

За словами чиновника, людям пропонуватимуть евакуацію, бо зимувати в Ізюмі – це смертельний ризик. Тут зруйновано газопроводи, газонапірні станції. Місто в "апокаліптичному" стані не тільки через відсутність комунікацій - окупація важко позначилася на психологічному стані мешканців.

"Сьогодні наше місто — це місто масового терору. Когось катували, хтось був під психологічним тиском, когось позбавляли волі. Таких історій тисячі. Я коли зі своїми земляками зараз спілкуюся, то зауважую, що вони в поганому психологічному стані, тому що позбутися фактично шестимісячної окупації – це дуже-дуже важко, люди тільки виходять із цього стану”, – розповів заступник міського голови.

Але життя до міста повільно повертається з першого дня визволення. Міський голова Ізюма Валерій Марченко днями прогнозував, що світло в Ізюмі буде максимум за два тижні. Деякі приватні будинки вдасться газифікувати. Окрім того, після звільнення міста туди повертаються евакуйовані лікарі.

"Лікарня Ізюма не закривалася. Операції наші лікарі робили у підвалах, у темряві, підсвічуючи телефонами. Перше влучання в лікарню зруйнувало всі операційні, приміщення КТ. А російські військові пограбували все. Наша центральна лікарня була відремонтована за програмою президента "Велике будівництво", залишалося тільки благоустрій провести, була нова медична техніка, тепер усе розграбовано. Але лікарі повертаються - у неймовірні умови, вони змушені ночувати у лікарні, але вони повертаються", - сказав заступник мера Ізюма.