В окупованій частині Борівської територіальної громади ситуація залишається  на рівні гуманітарної катастрофи. Люди живуть без світла та зв'язку. Виїхати з території, близької до зони ведення бойових дій, вже неможливо, повідомили в Борівській селищній раді.

Наразі під окупацією залишається 6% території Харківської області, у тому числі – лівобережна частина Борівщини, яка перебуває в окупації із середини квітня 2022 року. За даними аеророзвідки, на цій території сконцентровані російські військові підрозділи та різна армійська техніка. Колони російських військ пересуваються через села Борівської громади транзитом із боку Лиману у куп'янському напрямі.

Ситуація на окупованих територіях – дуже напружена та нестабільна. У районі Куп'янська продовжуються бойові дії. З боку цього міста постійно чуються постріли та вибухи. Під обстріл потрапляли села Шейківка та Гороховатка Борівської громади. На щастя, серед мирного населення потерпілих не було.

За даними Борівської селищної ради, російські військові поводяться агресивно. У місцевого населення вони відбирають усі транспортні засоби, включаючи мопеди та велосипеди. Окуповані населені пункти залишаються без електрики, мобільного зв'язку, Інтернету. Вода подається на невеликий проміжок часу за графіком. Зберігається лише газопостачання.

На окупованих територіях не вистачає продуктів та ліків. Магазини працюють не всі і лише до обіду. В особливому дефіциті – бензин та дизельне паливо, яких немає у вільному продажу. Якщо вдається роздобути паливо, то його вартість доходить до 170-200 грн. за літр.

“Люди налякані бойовими діями і намагаються виїхати, але дорога з окупованих територій зараз є вкрай небезпечною. Дістатися звільненого берега громади чи передати звідти гуманітарну допомогу в окупацію неможливо, оскільки зруйнований Горохаватський міст і річка Оскол обстрілюються окупантами. Наближатися до містка зараз дуже небезпечно. Так само небезпечно ходити в ліс та лісові смуги, територія може бути замінована, а там можуть розміщуватись підрозділи російських військ”, - йдеться у повідомленні селищної ради.

На звільнених територіях продовжується очищення залишків ворожих підрозділів. Виявляються групи бійців РФ, зустрічаються ДРГ, які ховаються в лісах та лісосмугах, покинутих будівлях та будинках мирних жителів. Відомі випадки, коли російські військові перевдягалися в цивільний одяг і в такому вигляді намагалися загубитися серед місцевих жителів або залишити звільнену територію. Тому в Борівській селищній раді наполегливо рекомендують мирним жителям не відвідувати ліси та лісосмуги, які не знаходяться біля покинутих будинків. Військові РФ можуть захоплювати людей і використовувати в якості заручників або живого щита. Також окупована територія усіяна мінами і боєприпасами, що не розірвалися.

Щоб запобігти проникненню на звільнені території ворожих ДРГ, на в'їзді до звільнених населених пунктів представники силових структур проводять ретельні перевірки документів, транспортних засобів, особистих речей громадян. Потрапити до населених пунктів можна, лише маючи відповідну прописку або за спецперепустками.

Доставка гуманітарної допомоги можлива лише до звільнених населених пунктів. Зокрема, 21 вересня гуманітарку доправили до села Підвисоке, Гороховатка, Мирне, Бахтін. Це 500 ящиків із продуктами та 1000 буханців хліба.

На звільненій частині товариства відновлено роботу українських органів влади. Селищний голова Олександр Тертишний працює у деокупованих населених пунктах.