Український продюсер Юрій Бардаш, який утік до РФ, закликає до захоплення Харкова і Києва, повідомили в СБУ.

За даними спецслужби, на початку повномасштабного вторгнення Бардаш перебрався в РФ, де почав широку інформаційну кампанію на підтримку агресії проти України. Він регулярно публікує антиукраїнські дописи на сторінках власного Телеграм-каналу із загальною аудиторією майже 50 тис. користувачів. Зокрема, закликає до захоплення Харкова та Києва. Експертиза підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності на користь РФ.

Бардашу заочно повідомили про підозру відразу за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • чч. 1, 2 ст. 110 (поширення матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • чч. 1, 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Максимальне покарання, яке загрожує Бардашу, - 10 років позбавлення волі.

Юрію Бардашу 41 рік. Він народився в Алчевську Луганської області. Є засновником і продюсером проєктів Quest Pistols, Quest Pistols Show, Гриби, "Нерви", співачки Луни і співака Wellboy.