Місцевий підприємець допомагав РФ готувати захоплення Вовчанська. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисник під виглядом вирішення комерційних питань об’їжджав прифронтову місцевість і фіксував координати українських військ. Ворога цікавили геолокації важкої артилерії ЗСУ, яка тримає під вогневим контролем штурмові групи окупантів, що намагаються захопити Вовчанськ.

Колаборант використовував своїх колег та знайомих, вивідуючи в них інформацію під час розмов. Потім зловмисник узагальнював отримані відомості та надиктовував їх у голосових повідомленнях для російської розвідки. Він детально описував розташування українських захисників, з прив’язкою до місцевих орієнтирів. Ці дані росіяни планували використати для підготовки авіаційних та ракетних ударів.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.