У Циркунах жінка врятувалася від окупантів, прикинувшись хворою на коронавірус. Цю історію вона розповіла "Суспільному".

За словами місцевої мешканки Марії Давидової, під час окупації селища росіяни обходили двори мешканців регулярно по шість бійців.

"Стучать - треба відразу відкривати. Якщо не відкриваєш, вони обстрілюють хвіртку або перелазять через паркан. Бачу, під'їхали на машині з буквою "Z" прямо до наших воріт, автомати перезарядили. Думаю, все, стріляти будуть. У коридорі стою, говорю: Господи, допоможи! Які слова мені їм сказати? Руку засовую в кишеню, а там – медична маска. Вирішила: скажу, що хворію на коронавірус", - розповіла жінка.

Коронавірусом жінка лякала оккупантів до визволення Циркунів: вони так і не наважилися заїхати до неї у двір і намагалися не спілкуватися. Поступово більшість сусідів Марії поїхали, але для окупантів жінка робила ілюзію, що в будинках живуть люди. Вона не тільки писала про це на воротах, а й щодня протоптувала доріжку, щоб було видно, що хтось у домі живе. Біля одного з будинків чоловік Марії прибив дошку, на якій написав: "Обережно, міни": завдяки цьому окупанти там не оселилися та не поставили техніку.

Марія Давидова родом із Ізяслава Хмельницької області, але на Харківщині живе вже понад 40 років. У її українсько-польській родині під час Другої світової війни були й партизани.

"Партизанити" намагалася і вона.

"Глянула у вікно, бачу: пішли вони вулицею, по шість чоловік ходили. Я швиденько побігла на горище і зателефонувала, кажу: у нас вулицею "вівчарки в нашийниках" йдуть. Люди виїхали, а вівчарки залишилися. По вулиці пішли, у бік ковбасного цеху. "Гармата" стояла на Вишневій вулиці, стріляла звідти, кажу: "У нас зозуля оселилася".

Мешканка Циркунів ховала телефон від росіян. Вона говорила, що має старий кнопковий телефон, який давно розрядився, а світла немає.

Після звільнення майже усієї території Харківської області, як виявилося, є багато історій подібної сміливості місцевих жителів. У Козачій Лопані, наприклад, під час окупації літній чоловік, який добре знає околиці, примудрявся передавати ЗСУ розташування техніки росіян. До нього багато разів приходили з обшуками, але нічого так і не знайшли. Про всяк випадок чоловік мав до десяти мобільних телефонів.

Фото: Ганна Цьомик/Суспільне Харків